kombinatoryka
kkk: Grupa n przyjaciół spotkała się po wakacjach. Ile osob liczy ta grupa jeżeli każdy przywitał
się z każdym jeden raz i nastąpiło 78 powitań
Proszę z wyjaśnieniem
31 mar 18:46
ojojoj : jaka masz odpowiedz do tego zadania
31 mar 18:49
irena_1:
n− liczba osób
Każdy podaj rękę (n−1) razy
Iloczyn n(n−1) trzeba podzielić na 2, żeby nie dublować uścisków rąk
n(n−1)=156
n
2−n−156=0
Δ=1+624=625
| | 1−25 | | 1+25 | |
n= |
| <0 lub n= |
| =13 |
| | 2 | | 2 | |
n=13
31 mar 18:52
ojojoj : mi wyszło 13
31 mar 18:52
31 mar 18:52
ojojoj : można też liczyć z dwumianu Newtona
31 mar 18:52
ojojoj : Jack
31 mar 18:53
kkk: Też tak liczyłam, ale stwierdziłam, że delta i kombinatoryka to chyba nie jest najlepsze
połączenie, a tu proszę! Delta wszędzie i zawsze pomocna! Dziękuję za pomoc!
31 mar 18:55
ojojoj :
31 mar 18:55
Mila:
n*(n−1)=156, n∊N i są to kolejne liczby naturalne.
156=22*3*13
wynik natychmiastowy
156=12*13
n=13
31 mar 23:05