najmniejsza wartość funkcji kwadratowej f(x)=x^2 4x-3 w przedziale<0,3>?
ania1: jaka jest najmniejsza wartość funkcji kwadratowej f(x)=x2+4x−3 w przedziale<0,3>?
a]−7
b]−4
c]−3
d]−2
1 sty 20:39
max:
| | −b | | −4 | |
Najmniejsza była by dla xW= |
| = |
| = −2
|
| | 2a | | 2 | |
ale x
W nie należy do przedziału < 0,3>
więc najmniejszą wartością jest:
f(0)= 0+0−3 = −3
bo f( 3)= 9 +12−3 = 18
odp: c)
2 sty 00:25
max: Funkcja f(P),gdzie P>0 przyporzadkowuje poli kola P jego promien. Wzor tej funkcji ma postac?
2 sty 13:12
Marta: y=πr2
2 sty 13:18
Kr: Z funkcji pod tytułem: f(x)= x2+4x+c dla przedziału x∊<1;3> mam obliczyć wartość największą
wiedząc że wartość najmniejsza= −1
15 lis 15:49