Oblicz największą wartość funkcji
Fieaore: Oblicz największą wartość funkcji f określonej wzorem f(x) = 3x2−2x+5 (u góry samo 3, na
dole x do potęgi drugiej minus 2x plus 5)
31 mar 18:36
kochanus_niepospolitus:
f(x) osiągnie największą wartość wtedy gdy x2−2x+5 (czyli mianownik) przyjmie najmniejszą
(dodatnią) wartość.
Więc liczysz −−− jaki jest yw dla g(x) = x2−2x+5
31 mar 18:41
Mila:
x
2−2x+5>0 dla x∊R ponieważ Δ=4−20<0i parabola skierowana jest do góry
| | −b | |
dla x= |
| g(x)=x2−2x+5 ma najmniejszą wartość |
| | 2a | |
g(1)=1−2+5=4
f(x) ma największą wartość dla x=1
31 mar 18:45