Zbieżność szeregu
wawa: ∞
∑ (1+1/2)n
n=1
Próbowałem Cauchym ale granica wyszła 1, więc to nie rozstrzyga zbieżności.
31 mar 18:32
kochanus_niepospolitus:
| | 3 | |
( |
| )n −> +∞ (przy n−>+∞) |
| | 2 | |
skoro a
n −> +
∞ to ∑
i a
i −> +
∞
31 mar 18:35
wawa: Źle przepisałem

Miało być
∞
∑(1+1/n)
n
n=1
31 mar 18:39
grzest: Warunkiem koniecznym zbieżności szeregu jest
lim an =0 dla n dążącego do nieskończoności.
Od sprawdzenia tego warunku należy rozpocząć badanie zbieżności.
31 mar 18:41
grzest: No, tak myślałem. Dowód na zbieżność tego szeregu do e znajdziesz w każdej książce.
31 mar 18:43
kochanus_niepospolitus:
| | 1 | |
∑n (1+ |
| )n > ∑n 1n <−−− rozbieżny |
| | n | |
| | 1 | |
z kryterium porównawczego wynika, że ∑n (1+ |
| )n jest rozbieżny |
| | n | |
31 mar 18:44
kochanus_niepospolitus:
grzest
przecież:
31 mar 18:46
wawa: Dziękuję serdecznie i życzę miłego dnia.
31 mar 18:49
grzest: Masz rację, krótko dzisiaj spałem.
31 mar 18:52
kochanus_niepospolitus:
Jako że dzisiaj rozpoczynam weekend, to będę wspaniałomyślny i jeżeli dorzucisz teraz skrzynkę
(minimum) 20 letniej whisky tom gotów jest zapomnieć o tym
31 mar 18:55
31 mar 19:29