Ciąg arytmetyczny
lepus: Dany jest ciąg arytmetyczny (a
n). Niech S
1 oznacza sumę n
1 początkowych wyrazów tego ciągu,
S
2 − sumę n
2 początkowych wyrazów tego ciągu, a S
3 − sumę n
3 początkowych wyrazów ciągu
(a
n). Wykaż, że :
| S1 | | S2 | | S3 | |
| *(n2−n3)+ |
| *(n3−n1)+ |
| *(n1−n2)=0 |
| n1 | | n2 | | n3 | |
Ma ktoś jakiś pomysł?
31 mar 18:24
Eta:
Jasne ,że ma

ale będę na forum dopiero za 2 h ............
31 mar 18:26
kochanus_niepospolitus:
itd.
Więc to równanie można zapisać jako:
n
1*(a
1+a
n3−(a
1+a
n2)) + n
2(a
1+a
n1−(a
1+a
n3)) +
n
3*(a
1+a
n2−(a
1+a
n1) = 0
n
1*(a
n3 − a
n2) + n
2*(a
n1 − a
n3) + n
3*(a
n2 − a
n1) = 0
n
1*(n
3 − n
2)*r + n
2*(n
1 − n
3)*r + n
3*(n
2 − n
1)*r = 0 // zastosowany ogólny wzór a
m =
a
k + (m−k)*r //
no i masz:
L= n
1*n
3 + n
1*n
2 + n
2*n
3 − n
1*n
2 − n
2*n
3 − n
1*n
3 =
0
31 mar 18:33
5-latek : Zadanie z 1964r
31 mar 18:35
kochanus_niepospolitus:
widać 'wyższy' (to nie ironia) poziom
31 mar 18:36
lepus: Dziękuję
31 mar 19:50
zzz: Cześć
Mógłby mi ktoś dokładniej wytłumaczyć te przekształcenia. W ogóle ich nie rozumiem
3 kwi 11:35
zzz: 
3 kwi 15:36