Krotnosc pierwiastkow wielomianu
5-latek : Liczba p jest pierwiastkiem wielomianu W
Zbadaj krotnosc tego pierwiastka
a)W(x) = x3−3x2+3x−2 i p=2
b) W(x)= 2x3−9x2+14x−13 p=3
twierdzenie o krotnosci pierwiastka wielomianu znam
Ale mam pytanie
czy jest inny sposób od tego ze dzielimy po kolei wielomian W(x) przez np. w a) (p−2) ?
czy np. jeśli mam wielomian W(x) stopnia 5 to może on mieć zgodnie z twierdzeniem co najwyżej
5 pierwiastkow
wiec pierwszy raz dziele wielomian W(x):(x−p)5 . Jeśli wyjdze reszta to dziele go przez
(x−p)4
Jeśli reszta z dzielenia wyjdzie 0 to mam go 4 krotny
jeśli nie to dziele dalej przez (x−p)3 itd.
Albo jeszcze jest inny sposób ?
działania oczywiście wykonam tylko chodzi o sposób
31 mar 18:01
kochanus_niepospolitus:
oczywiście −−− wielomian nie może mieć pierwiastka o krotności większej niż najwyższa potęga
'x', jednak dzielenie przez (x−p)α jest trudniejsze niż dzielenie schematem Hornera .. nie
sądzisz ?!
Po drugie −−− robiąc tak jak Ty proponujesz, będziesz dokonywał nawet (α−1) dzieleń nim nie
dojdziesz, że p jest tylko (np.) jednokrotnym pierwiastkiem.
Po trzecie −−− dzieląc Hornerem będziesz wykonywał to dzielenie co najwyżej α−2 razy (bo jakby
wyszło, że p jest α−krotnym ... czyli maksymalnej krotności pierwiastkiem, to byś przy postaci
x2 + 2p + p2 zauważył wzór skróconego mnożenia)
31 mar 18:12
kochanus_niepospolitus:
Po czwarte −−− po wykonaniu pierwszego dzielenia, sprawdzaj czy Q(p) = 0 (Q(x) −−− wynik
dzielenia) nim go ponownie 'Hornerem traktować będziesz'.
31 mar 18:16
5-latek : Witaj

czyli dzielenie po kolei przez dwumian (x−p)
Ja się z tym zgodze ze dzielenie już przez (x−p)
4 (mało kto pamieta jakie tutaj sa
wspolczynniki to już problem
dziekuje CI
31 mar 18:17
Eta:
Jeśli liczba p jest pierwiastkiem dwukrotnym W(x)
to jest też pierwiastkiem jego pochodnej W
'(x)
jeśli jest pierwiastkiem trzykrotnym
to jest też pierwiastkiem pochodnej W
'(x) i W
"(x)
31 mar 18:19
Eta:
W(p) =0 i W'(p)=0 i W"(p)≠0 ⇒ p−−jest pierwiastkiem dwukrotnym W(x)
itd...........
31 mar 18:21
5-latek : Dobry wieczor
Eta 
Pozdrawiam
Również Tobie dziekuje za odpowiedz

Znam pochodne ale powiedzmy ze jeszcze ich nie było (początki IILO
31 mar 18:23
Eta:
Witam "małolatku"

To zostaje dzielenie ..........
31 mar 18:24
Mila:
5−latku nie cofamy się, jeżeli nie musimy.
31 mar 18:28
5-latek : Dobry wieczor
Milu 
Pozdrawiam

Ze mna jest coraz gorzej. Duzo rzeczy zapomniałem i jest mi trudno sobie to tak od razu
przypomnieć
31 mar 18:32
5-latek :
17 kwi 14:34