matematykaszkolna.pl
Krotnosc pierwiastkow wielomianu 5-latek : Liczba p jest pierwiastkiem wielomianu W Zbadaj krotnosc tego pierwiastka a)W(x) = x3−3x2+3x−2 i p=2 b) W(x)= 2x3−9x2+14x−13 p=3 twierdzenie o krotnosci pierwiastka wielomianu znam Ale mam pytanie czy jest inny sposób od tego ze dzielimy po kolei wielomian W(x) przez np. w a) (p−2) ? czy np. jeśli mam wielomian W(x) stopnia 5 to może on mieć zgodnie z twierdzeniem co najwyżej 5 pierwiastkow wiec pierwszy raz dziele wielomian W(x):(x−p)5 . Jeśli wyjdze reszta to dziele go przez (x−p)4 Jeśli reszta z dzielenia wyjdzie 0 to mam go 4 krotny jeśli nie to dziele dalej przez (x−p)3 itd. Albo jeszcze jest inny sposób ? działania oczywiście wykonam tylko chodzi o sposób
31 mar 18:01
kochanus_niepospolitus: oczywiście −−− wielomian nie może mieć pierwiastka o krotności większej niż najwyższa potęga 'x', jednak dzielenie przez (x−p)α jest trudniejsze niż dzielenie schematem Hornera .. nie sądzisz ?! Po drugie −−− robiąc tak jak Ty proponujesz, będziesz dokonywał nawet (α−1) dzieleń nim nie dojdziesz, że p jest tylko (np.) jednokrotnym pierwiastkiem. Po trzecie −−− dzieląc Hornerem będziesz wykonywał to dzielenie co najwyżej α−2 razy (bo jakby wyszło, że p jest α−krotnym ... czyli maksymalnej krotności pierwiastkiem, to byś przy postaci x2 + 2p + p2 zauważył wzór skróconego mnożenia)
31 mar 18:12
kochanus_niepospolitus: Po czwarte −−− po wykonaniu pierwszego dzielenia, sprawdzaj czy Q(p) = 0 (Q(x) −−− wynik dzielenia) nim go ponownie 'Hornerem traktować będziesz'.
31 mar 18:16
5-latek : Witaj emotka czyli dzielenie po kolei przez dwumian (x−p) Ja się z tym zgodze ze dzielenie już przez (x−p)4 (mało kto pamieta jakie tutaj sa wspolczynniki to już problem dziekuje CI
31 mar 18:17
Eta: Jeśli liczba p jest pierwiastkiem dwukrotnym W(x) to jest też pierwiastkiem jego pochodnej W'(x) jeśli jest pierwiastkiem trzykrotnym to jest też pierwiastkiem pochodnej W'(x) i W"(x) emotka
31 mar 18:19
Eta: W(p) =0 i W'(p)=0 i W"(p)≠0 ⇒ p−−jest pierwiastkiem dwukrotnym W(x) itd...........
31 mar 18:21
5-latek : Dobry wieczor Eta emotka Pozdrawiam Również Tobie dziekuje za odpowiedz emotka Znam pochodne ale powiedzmy ze jeszcze ich nie było (początki IILO emotka
31 mar 18:23
Eta: Witam "małolatku"emotka To zostaje dzielenie ..........
31 mar 18:24
Mila: 5−latku nie cofamy się, jeżeli nie musimy.
31 mar 18:28
5-latek : Dobry wieczor Milu emotka Pozdrawiam emotka Ze mna jest coraz gorzej. Duzo rzeczy zapomniałem i jest mi trudno sobie to tak od razu przypomnieć emotka
31 mar 18:32
5-latek :
17 kwi 14:34