wielomiany
5-latek : Powtarzam teraz wielomiany i ma takie pytanie
mam wielomian W(x) i mam go podzielić przez inny wielomian P(x) i ten wielomian P(x) jest np.
| | 1 | |
takiej postaci P(x)= |
| x3+2x2+5 wiec żeby pozbyć się mianownika w tym wielonianie P(x) |
| | 2 | |
to zapiszse go tak
P(x)=x
3+4x
2+10
I teraz pytanie czy tez muszs pomnozyc przez 2 wielonmian W(x) żeby wykonać dzielenie ?
31 mar 17:38
jc: Raczej P(x) = (x3+4x2+10)/2.
Nie musisz tak robić, ale łatwiej podzilić prze 2P(x), a potem pomnozyć przez 2,
albo tak jak piszesz dzielić 2W(x) prze 2P(x).
31 mar 17:50
5-latek : Dziekuje za odpowiedz
31 mar 18:02