analiza matematyczna
hope: wyznacz punkt, w którym styczna do paraboli y=x2 jest nachylona do osi x pod kątem 60*
31 mar 17:31
hope: up
31 mar 18:46
kochanus_niepospolitus:
nachylenie stycznej = a = tgα
tg 60o = ... = a = f'(x0) = 2x0 −> x0 = ...
31 mar 18:49
Mila:

α=60
o
P=(x
0,y
0) − punkt styczności z wykresem f(x)
f(x)=x
2
f'(x)=2x
s: y =ax+b
a=f'(x
0) ,
a=tg60
o=
√3
f'(x
0)=2*x
0
2*x
0=
√3
Możesz napisać równanie stycznej
| | 3 | | √3 | | 3 | |
s: y=√3*x+b , |
| =√3* |
| +b⇔b=− |
| |
| | 4 | | 2 | | 4 | |
===============
31 mar 18:58
Mila:
| | √3 | | 3 | |
P=( |
| , |
| ) − punkt styczności. |
| | 2 | | 4 | |
31 mar 18:59
bodzan: αβγδΔπΩ∞
11 cze 22:59
mkaminski: dasdsadsdsaaasd
11 cze 23:00