matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Silnia
Domcia:
n + k
2
n + k+1
2
Wykaż, że jeśli n i k są liczbami całkowitymi dodatnimi, to liczba
+
jest kwadratem liczby naturalnej. Pomoże ktoś?
31 mar 17:13
olekturbo:
n+k
2
a =
(n+k−1)(n+k)
a = (n+k)! / 2(n+k−2)! = (n+k−2)!(n+k−1)(n+k)/2(n+k−2)! =
2
n+k+1
2
(n+k)(n+k+1)
b =
= (n+k+1)! / 2(n+k−1)! =
2
2(a+b) = (n+k)(n+k−1) + (n+k)(n+k+1) = (n+k)(n+k−1+n+k+1) = 2(n+k)
2
(a+b) = (n+k)
2
c.n.d
31 mar 17:17
Domcia:
Dziękuję bardzo olek
31 mar 18:09