Usuwanie niewymierości z mianownika ułamka
zakłopotana: Błąd w niewymierności
| | 1 | |
Po usunięciu niewymierności z mianownika ułamka |
| |
| | 3√4 −2 | |
I robie to oczywiście w taki sposób:
| 1 | | 3√4 + 2 | | 3√4 + 2 | |
| * |
| = |
| = |
| 3√4 −2 | | 3√4 + 2 | | 3√16 − 4 | |
| 3√4 + 2 | | 2* 3√2 +4 | |
| * |
| = |
| 2* 3√2 − 4 | | 2* 3√2 +4 | |
| 2* 3√8 + 4* 3√2 + 4* 3√4 + 8 | |
| = |
| −8 | |
Wciągnęłam 2 z powrotem, bo tak jest do wyboru w odp z tym, że zamiast tej 6 na końcu licznika
jest 4 ..
więc błąd musi być tylko w którym miejscu
31 mar 17:04
tomuś: rozszerz go wzorem skróconego mnożenia na sumę sześcianów a3 − b3 = (a2 + ab + b2)(a − b)
u Ciebie (a − b)= 3√4 − 2
31 mar 17:15
tomuś: miało być różnicę sześcianów
31 mar 17:16
zakłopotana: Dzięki wielkie, wyszło
31 mar 18:13