TRYGONOMETRIA
monika: TRÓJKĄT A B C O OBWODZIE 21 JEST PODOBNY DO TRÓJKĄTA O BOKACH PIERWIASTEK Z 2+2,
2−PIERWIASTEK Z DWÓCH, 3,.OBLICZ BOKI TEGO TRÓJKĄTA
1 sty 20:28
Anna: pomagam
1 sty 20:31
Anna: moniko, czy te boki dane, to: √2 + 2, √2, 3 ?
1 sty 20:35
Anna: 
?
1 sty 20:44
monika: drugi to2−pierwiastek z2
1 sty 20:45
Anna: Już piszę.
1 sty 20:53
Anna:
ΔABC ∼ ΔA'B'C'
IA'B'I =
√2+2, IB'C'I = 2−
√2, IA'C'I = 3, ob
ABC = 21
ob' = IA'B'I + IB'C'I + IA'C'I =
√2+2+2−
√2+3 = 7
| | ob' | | 7 | | 1 | |
skala k = |
| = |
| = |
| |
| | ob | | 21 | | 3 | |
IA'B'I = k * IABI
| | IA'B'I | | √2+2 | |
IABI = |
| = |
| = 3√2 + 6 |
| | k | | | |
| | IB'C'I | | 2−√2 | |
IBCI = |
| = |
| = 6 − 3√2 |
| | k | | | |
1 sty 21:05