zadanie optymalizacyjnee
maturzystkaaaaa: jeden z boków prostokątnego placu przeznaczonego do skladowania materialow ma przylegac do
sciany hali fabrycznej, a pozostale trzy boki nalezy ogrodzic druciana siatka. oblicz jakie
powinny byc wymiary placu, aby jego powierzchnia wynosiła 50 m2, a na ogrodzenie zuzyc jak
najmniej siatki.
31 mar 16:13
maturzystkaaaaa:
31 mar 16:22
niecierpiezadanoptymalizacyjny: dlugosc ogrodzenia siatki d=2x+y
xy=50 stad y=50/x
d(x)= 2x+50/x x∊(0,+∞)
pochodna d'(x)= 2 − 50/x2
liczymy miejsca zerowe funkcji, czyli x1 = −5 i x2 = 5
zauwazmy ze x nie moze byc mniejszy od zera wiec x=5 i tam funkcja d przyjmuje najmniejsza
wartosc.
zatem plac ma wymiary x=5 y=50:5=10
31 mar 16:29
maturzystkaaaaa: ah no tak, dziekuje wam. jakos ciezko mi przychodzi rozwiazywanie takich zadan
31 mar 16:30