Proste
Ewka : Proste l i k mają równania l: 2y−6x+8=0 oraz k : y−2=3x. Oblicz odległość prostych l i k
31 mar 16:11
31 mar 16:15
Ewka : fajnie ale dalej nie ogarniam
31 mar 16:22
Janek191:
l : − 6 x + 2 y + 8 = 0
k : 3 x − y + 2 = 0 / *( −2) ⇒ k : − 6 x + 2 y − 4 = 0
Proste k , l są równoległe
Ich odległość obliczamy z wzoru:
gdzie A = − 6, B = 2 , C
1 = 8 , C
2 = − 4
więc
| | I 8 − (−4) I | | 12 | | 12 | | 6 | |
d = |
| = |
| = |
| = |
| |
| | √ (−6)2 + 22 | | √ 40 | | 2 √10 | | √10 | |
31 mar 16:31
Majka : dzięki
31 mar 22:32