rozszerzona matematyka ciągi
Kleo:

Oblicz sumę dwustu pięćdziesięciu sześciu wyrazów ciągu (a
n) określonego wzorem, jeżeli n ∊ N
| | | |
an= |
| |
| | 1 + 5 + 9 + ... + (4n−3) | |
u góry wyszło mi (po rozpisaniu silni) −n
2+n, więc w efekcie mam
| | −n2+n | |
an= |
| |
| | 1 + 5 + 9 + ... + (4n−3) | |
Co zrobić z dołem? I jak obliczyć sumę?
Proszę o pomoc z wyjaśnieniem
31 mar 16:05
31 mar 16:14
Kleo: jednak coś musiałam pomylić. Proszę o pomoc przy tym zadaniu
31 mar 16:26
jc: Przecież tak napisałem

A przekształciłem, aby mieć małe liczby w liczniku i w mianowniku:
Ten wzór w wielu przypadkach jest lepszy i bardziej podstawowy.
Poza pojawia się we wzorze Newtona, np.
oczywiście o ile |x| <1.
31 mar 17:29
Kleo: Ale czy z tego : 2n−2
po rozpisaniu nie będzie 2n−2−2n = −2! ?
| | 2n * (2n − 1) | |
i wtedy |
| |
| | (−2)! | |
31 mar 17:44
Kleo: i jak obliczyć sume z tego wzoru, kiedy już go odpowiednio przekształcę ?
31 mar 17:45
jc: Jakbyś nie liczył, będzie n(2n−1)=2n2−n.
Pozostaje mianownik. Podpowiem, w mianowniku masz sumę wyrazów ciągu arytmetycznego.
Dzielisz i dodajesz, sam zobaczysz co ...
31 mar 18:03
mik: Wykaż, że wartość wyrażenia √3−√5*(3+√5)*(√10−√2 jest liczbą naturalna
29 mar 17:16
Szubracz: @jc twoja podpowiedz nie jest pomocna
5 lut 13:26
Mila:
Mianownik:
Licznik jak u
JC
5 lut 22:01