Granica wartosc bezezgledna
Marian : | | |x−2| | |
limx→−2 |
| próbowałem wartość bezwzględną rozbić na przypadki ale cały |
| | x3 + 4x2 +4x | |
czas wychodzi mi symbol nieoznaczny.
31 mar 15:52
Jerzy:
Licz granice prawo i lewostronną
31 mar 15:56
Marian : Cały czas wychodzi mi symbol nieoznaczny. Wskazówka na końcu książki: "wykorzystaj równość
|a|2 = a2" ale nie wiem jak mam to niby wykorzystać...
31 mar 16:05
Marian :
31 mar 16:14
Marian : Help!
31 mar 16:34
olekturbo: −∞?
31 mar 16:38
Marian : Tak, taka jest odpowiedź. Jak do tego doszedłes?
31 mar 17:04
Marian : ?
31 mar 17:16
olekturbo: Góra jest dodatnia bo jest wartość bewzględna. W mianowniku jest x(x+2)
2 gdzie (x+2)
2 jest
| | + | |
zawsze dodatnie, a za x podstawiłem −2. |
| = − |
| | − | |
31 mar 17:18
Metis: olek to strasznie intuicyjne.
To nieprawda, że licznik jest zawsze dodatni, jest nieujemny.
Trzeba liczyć granice jednostronne.
| | |x−2| | |
limx−>−2 |
| = |
| | x3+4x2+4x | |
| | |x−2| | |
=limx−>−2 |
| = |
| | x(x+2)2 | |
| | |−2−2| | | 4 | |
=[ |
| ]=[ |
| ] // stała przez 0 zatem = ±∞ |
| | −2(−2+2)2 | | 0 | |
Liczymy granice jednostronne:
Zatem:
| | |x−2| | |
limx−>−2 |
| = −∞ |
| | x3+4x2+4x | |
31 mar 17:35
olekturbo: Nie trzeba liczyć w tym przypadku jednostronnie. Tak, racja, jest nieujemny
31 mar 17:39
Metis: Nie wiem, ja gdy zawsze widzę stałą przez 0 liczę jednostronne i unikam działań typu jak tu
dodatnie to tu ujemne itd
31 mar 17:44
Marian : Oj przepraszam, źle napisałem przykład! W liczniku jest |x−2|
31 mar 21:15
Marian : Znaczy |x + 2 |
31 mar 21:15
Marian : PLUS ➕
31 mar 21:16
Marian : Pomoże ktoś?
31 mar 21:24
Marian : ?
31 mar 23:07
Metis: Licz analogicznie jak ja.
31 mar 23:08
Marian : Tylko że gdy w liczniku jest |x + 2| to wychodzi symbol nieoznaczny i nie wiem jak to obejść...
31 mar 23:26
Metis: Analogicznie, jak ja.
Licz granice jednostronne.
31 mar 23:28