Pochodne proste zadanie
Marian : | | 10x | |
Wyznacz największą i najmniejszą wartość funkcji w przedziale <0;1> f(x) = |
| |
| | x2 + 4 | |
31 mar 14:29
Marian : Wyznaczyłem pochodne ale nie umiem z nich nic wywnioskować.
31 mar 14:30
piotr1973: najmniejsza to będzie na pewno 0
31 mar 14:31
olekturbo: f(0) = 0
| | 40−10x2 | |
f'(x) = 10(x2+4)−2x*10x / (x2+4)2 = 10x2+40−20x2 / (x2+4)2 = |
| |
| | (x2+4)2 | |
f'(x) = 0 ⇔ 40−10x
2 = 0
40 = 10x
2
x
2 = 4
x = 2 v x = −2
najwieksza 2
najmniejsza −2
31 mar 14:31
olekturbo: Zle

x = 2 v x = −2
x nie należy do <0;1>
wiec f(0) = 0 −najmniejsza
f(1) = 2 − najwieksza
31 mar 14:34
piotr1973: maksimum funkcji jest w x=2, a więc poza zadanym przedziale,
pochodna w <0;1> jest dodatnia więc f(x) rosnąca
podsumowując:
największą wartością będzie f(1)
31 mar 14:35
Marian : Dzięki!
31 mar 14:38