W trójkącie prostokątnym ABC z kątem prostym przy wierzchołku C narysowano odcinek CD o
długości |AB| prostopadły do AB. Długości odcinków
|BC|=a
|AC|=b
|AB|=c
|BD|=x
|AD|=y
Wyraź długości x i y za pomocą a i b.
| ef | ||
Pole S dowolnego czworokąta: S= | *sinγ, gdzie e i f to długości przekątnych, a γ to kąt | |
| 2 |
| ab | ||
ACBD możemy przedstawić na dwa sposoby: jako sumę pól trójkątów ACB ( | ) i ABD | |
| 2 |
| cm | ||
( | ) lub korzystając z powyższego wzoru. | |
| 2 |
| c2 | ab | cm | |||
= | + | ||||
| 2 | 2 | 2 |
| c2−ab | ||
m= | ||
| c |
| ab | ch | |||
[ACB]= | = | |||
| 2 | 2 |
| ab | ||
h= | ||
| c |
| a2b2 | b2c2 | |||
p2+ | =b2= | |||
| c2 | c2 |
| b2c2−a2b2 | ||
p2= | ||
| c2 |
| a2b2 | a2c2 | |||
q2+ | =a2= | |||
| c2 | c2 |
| a2c2−a2b2 | ||
q2= | ||
| c2 |