Proste zadanie z granicy
gielczunator: Dzień dobry, sprawa jest dość prosta i tyczy się podstawowych zagadnień z granicy ciągu.
Na razie jest to dla mnie dość abstrakcyjne i dlatego nie wiem czy dobrze wykonałem poniższy
dowód, czy o to w tym chodzi.
| | 1−2n | |
należy Udowodnić, że lim |
| = −2 |
| | n | |
i zapisałem to:
Czy to dowodzi czy nie?
31 mar 10:57
31 mar 11:02
gielczunator: | | 2n+1 | |
Dzięki! Ale w takim razie jak będzie to wyglądało dla ciągu |
| , g =1/4 |
| | 3+8n | |
| | 1 | |
Bo dochodzę do tego, że |
| n = ξ |
| | 12+32 | |
I co dalej?
31 mar 11:13
gielczunator: * oczywiście n jest w mianowniku
31 mar 11:14
Jerzy:
Mechanizm jest ten sam...wyznaczasz n
31 mar 11:16
gielczunator: 1 = ξ (12+32 n)
1 − 12ξ = 32 n*ξ
I to jest OK? kłopot w tym że nie rozumiem tego teoretycznie, w sensie liczba po prawej nie
będzie dodatnia dla dowolnego ξ, to niczemu nie szkodzi?
31 mar 11:23