stereometria
Klaudia: przekatne podstawy prostopadloscianu maja dlugosc 5 a cosinus kata miedzy nimi jest rowny 7/25
. Oblicz cosinus kata miedzy przekatnymi dwoch scian bocznych wychodzacymi z jednego
wierzcholka jezeli wysokosc prostopadloscianu jest rowna 2√3
31 mar 10:35
dero2005:
1. Z cosinusów oblicz krawędź boczną podstawy
b2 = 2*(52)2 − 2*(52)2*725
b = 3
2. Z Pitagorasa oblicz drugą krawędź podstawy
a =√52−32 = 4
3. Z Pitagorasa oblicz przekątne obu ścian bocznych
4. Z cosinusów oblicz cosinus kąta między przekątnymi.
31 mar 11:12