dla jakich wartości parametru a dane proste są równoległe a dla jakich prostopad
Haniaa: dla jakich wartości parametru a dane proste są równoległe a dla jakich prostopadłe? x−a2y+2a=0
, ax−y−3=0
Ogólnie wiem kiedy są prostopadłe, a kiedy równoległe, tylko nie wiem jak wyznaczyć za bardzo
"a"przy "x" w pierwszym równaniu
31 mar 10:35
Jerzy:
Współczynnik przy x w pierwszym równaniu wynosi 1/a2
31 mar 10:49
Janek191:
| | 1 | | 2 | |
x − a2 y + 2 a = 0 ⇒ a2y = x + 2 a / : a2 ⇒ y = |
| x + |
| |
| | a2 | | a | |
a x − y − 3 = 0 ⇒ y = a x − 3
Proste są równoległe, gdy
Proste są prostopadłe, gdy
Dokończ
31 mar 15:13
5g:
16 lut 13:18