stereometria
natalia: Mam problem z zadaniami:
1. Pole powierzchni kuli jest równa 112pi. Objętość tej kuli jest równa?
Utknęłam w tym miejscu:
P=4πr2
4πr2=112π
r2=28
r=
2.Dany jest ostrosłup prawidłowy trójkątny, w którym długość α krawędzi podstawy
jest równa długości krawędzi bocznej ostrosłupa. Wysokość ostrosłupa jest mniejsza od wysokości
podstawy tego ostrosłupa o?
3. Dany jest ostrosłup prawidłowy trójkątny o objętości 9√3. Jeśli krawędź podstawy
ostrosłupa
jest równa 2√3, to wysokość ma długość?
4. W ostrosłupie prawidłowym sześciokątnym ściana boczna jest nachylona do płaszczyzny
podstawy pod kątem 60 stopni. Krawędź podstawy ma długość 6, zatem objętość jest równa?
5. Jeśli tworzącą stożka zmniejszymy o 10%, wysokość zmniejszymy o 10% i promień
podstawy zmniejszymy o 10% to objętość zmniejszy się o?
31 mar 09:39
31 mar 09:43
Janek191:
3.
| | a2√3 | | (2√3)2 *√3 | |
Pp = |
| = |
| = 3√3 |
| | 4 | | 4 | |
więc
========================
31 mar 09:53
dero2005:
2)
Jest to czworościan foremny
Różnica
31 mar 09:54
natalia: V= 224/3π ?
31 mar 10:04
31 mar 10:12
natalia: zadanie 5.
r2=0,9 r1
h2=0,9 h1
r22=0,81*0,9=0,729*100=72,9%
tak to ma wyglądać?
31 mar 12:38