matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
kąt w równoległoboku
marek18:
W równoległoboku ABCD. kąt BAC=30
o
; kąt CAD=105
o
. Ile wynosi kąt DBC?
31 mar 09:23
M:
12 maj 06:05
Bogdan:
a
tg(45
o
− α) =
= 2 −
√
3
= tg15
o
⇒ α = 30
o
a(2 +
√
3
)
12 maj 22:25