Napisz wzór funkcji kwadratowej f w postaci kanonicznej
Fieaore: Zbiorem wartości funkcji kwadratowej f jest przedział (−∞;8), a jednym z jej miejsc zerowych
jest liczba 1. Osią symetrii wykresu funkcji f jest prosta o równaniu x=3. Napisz wzór funkcji
kwadratowej f w postaci kanonicznej.
To dla mnie bardzo ważne i dziękuję z góry za pomoc!
31 mar 03:05
Janek191:

ZW = ( −
∞ , 8 > ⇒ q = 8
Oś wykresu ma równanie x = 3 , więc p = 3
x
1 = 3 więc f( 1) = 0
zatem
f(x) = a*(x − p)
2 + q = a*( x − 3)
2 + 8 oraz f(1) = 0
czyli
0 = a*( 1 − 3)
2 + 8 = a*4 + 8 = 4 a + 8
4a = − 8
a = − 2
Odp. f(x) = − 2*( x − 3)
2 + 8
========================
Patrz też na wykres:
31 mar 09:21
Janek191:
W III wierszu powinno być x1 = 1 więc f(1) = 0
31 mar 09:22
wredulus_pospolitus:
1) skoro zbiorem wartości jest przedział (−
∞,8) to a<0 (ramiona skierowane do dołu)
2) skoro zbiorem wartości jest przedział (−
∞,8) to y
w = 8
3) skoro jednym z miejsc zerowych jest x=1 to f(1) = 0
4) skoro osią symetrii jest prosta x=3, to x
w = 3
5) skoro osią symetrii jest prosta x=3 a jednym z miejsc zerowych jest x=1 to drugim miejscem
| | 1+x2 | |
zerowym będzie x=5 (ponieważ: |
| = 3 ⇔ x2 = 5) |
| | 2 | |
6) znamy współrzędne wierzchołka (punkt 2 i 4) f(3) = 8
7) postać kanoniczna funkcji kwadratowej: f(x) = a(x−x
w)
2 + y
w
Zatem:
f(x) = a(x−3)
2 + 8
z punktu (3) wiemy, że f(1) = 0 ... zatem:
0 = a(1−3)
2 + 8 ⇔ 0 = 4a + 8 ⇔ a=−2
Ostatecznie: f(x) = −2(x−3)
2 + 8
31 mar 09:23