funkcja
Lucas: naszkicuj wykres funkcji f(x)=|log
2(x−1)| Dla jakich wartości parametru m punkt o wspólnych
rzędnych (m
2,3) należy do wykresu funkcji
Zrobiłem wykres i doszedłem do takiego czegoś
|log
2(m
2−1)|=3
I w sumie nie wiem jak to równanie rozwiązać
| | 3√2 | | 3√2 | |
w odpowiedziach podane jest m=−3 , m=3, m=− |
| i m= |
| |
| | 4 | | 4 | |
30 mar 22:40
olekturbo: log2(m2−1) = 3 v log2(m2−1) = −3
m2−1 = 23 v m2−1 = 2−3
m2−1 = 8
m2 = 9
m = 3 v m = −3
drugie równanie dla ciebie. I dziedzina m2−1 > 0
30 mar 22:44
Lucas: dzięki wielkie już wiem o co chodzi
30 mar 22:54