Na bokach równoległoboku ABCD zbudowano 4 kwadraty, ich środki nazwano K, L, M, N.
a) Udowodnij, że czworokąt KLMN jest kwadratem.
b) Udowodnij, że pole kwadratu KLMN jest równe polu równoległoboku ABCD powiększonemu o jedną
czwartą sumy pól czterech kwadratów zbudowanych na bokach równoległoboku.
Zauważ 4 trójkąty przystające : AKN i KBL i CLM i DNM z cechy (bkb)
bo: AK=BK=CM=MD i AN=ND=CL=BL ( o długości połowy przekątnych kwadratów)
oraz miary kątów KAB=NAD= LBP= BCL=45o .......
zatem miary kątów rozwartych w tych trójkątach są równe
45o+45o +α = 90o+α , α−−kąt ostry równoległoboku
zatem czworokąt KLMN ma boki równej długości czyli jest rombem
teraz należy wykazać ,że ma on kąty proste ( to będzie kwadratem)
miary kątów AKN i BKL są równe ( z tego ,że trójkąty AKN i BKL są przystające β
to |<NKL|=90o zatem czworokąt (romb) KLMN jest kwadratem
c.n.w
| a√2 | b√2 | |||
b) |<KAN|=90o+α , |AK|= | , |AN|= | , | ||
| 2 | 2 |
| a2 | b2 | |||
x2= | + | +absinα | ||
| 2 | 2 |
| a2+b2 | 1 | |||
zatem P= | +P = | (2a2+2b2)+P(ABCD) | ||
| 2 | 4 |
i co? .............
Właśnie dlatego dzisiaj nie pomagam mam to w ............
Ktoś kiedyś powiedział na tym forum ,że .......
"za dobre towarzystwo w kawiarni nie dolicza się dodatkowych opłat
do rachunku za kawę"