matematykaszkolna.pl
na bokach równoległoboku ABCD OM#62;: rysunekNa bokach równoległoboku ABCD zbudowano 4 kwadraty, ich środki nazwano K, L, M, N. a) Udowodnij, że czworokąt KLMN jest kwadratem. b) Udowodnij, że pole kwadratu KLMN jest równe polu równoległoboku ABCD powiększonemu o jedną czwartą sumy pól czterech kwadratów zbudowanych na bokach równoległoboku.
30 mar 22:02
Mila: Jutroemotka
31 mar 00:00
Eta: rysunek Zauważ 4 trójkąty przystające : AKN i KBL i CLM i DNM z cechy (bkb) bo: AK=BK=CM=MD i AN=ND=CL=BL ( o długości połowy przekątnych kwadratów) oraz miary kątów KAB=NAD= LBP= BCL=45o ....... zatem miary kątów rozwartych w tych trójkątach są równe 45o+45o +α = 90o+α , α−−kąt ostry równoległoboku zatem czworokąt KLMN ma boki równej długości czyli jest rombem teraz należy wykazać ,że ma on kąty proste ( to będzie kwadratem) miary kątów AKN i BKL są równe ( z tego ,że trójkąty AKN i BKL są przystające β to |<NKL|=90o zatem czworokąt (romb) KLMN jest kwadratem c.n.w
 a2 b2 
b) |<KAN|=90o+α , |AK|=

, |AN|=

,
 2 2 
gdzie a, b −−dł. boków równoległoboku i jednocześnie długości boków dobudowanych kwadratów x−−− dł. boku kwadratu KLMN to P(KLMN)= x2 zaś P(ABCD)= a*b*sinα −−− pole równoległoboku z tw. kosinusów w ΔKAN x2=|AK|2+|AN|2−2|AK|*|AN|*cos(90o+α) , cos (90o+α)= −sinα
 a2 b2 
x2=

+

+absinα
 2 2 
 a2+b2 1 
zatem P=

+P =

(2a2+2b2)+P(ABCD)
 2 4 
c.n.u A teraz pora do............. emotka
31 mar 01:55
Eta: A tyle się po nocy naliczyłam emotka i co? ............. Właśnie dlatego dzisiaj nie pomagam mam to w ............
31 mar 22:21
olekturbo: emotka
31 mar 22:22
Mila: Tak to jest Eto. Tylko nieliczni dziękują nam. Ja mam często to samo. Obiecuję sobie, że drugi raz nie będę pomagać, ale zapominam ciągle.
31 mar 22:31
Eta: Hej Mila emotka Ktoś kiedyś powiedział na tym forum ,że ....... "za dobre towarzystwo w kawiarni nie dolicza się dodatkowych opłat do rachunku za kawę"
31 mar 22:40
Mila: emotka
31 mar 22:44