dziwne pytanie
olax: Witam Państwa
Mam bardzo dziwne pytanie: Proszę aby wypowiedziały się osoby znające bardzo dobrze matematykę,
miło będzie jeśli to będzie ktoś kto
zajmuje się nią zawodowo.
Proszę mi napisać który zapis jest prawidłowy chodzi o zadanie na poziomie gimnazjum dotyczące
skali i podobieństwa.
Zadanie dotyczyło wyliczenia skali w jakiej są podobne czworokąty (treść nie jest tu istotna,
gdyż zostały proporcje ułożone prawidłowo,
wyliczenia poprawne i na końcu wynik został zapisany:
k=3,5 zadanie jest za 3 punkty jednak za zapis skali " k=3,5 " został odjęty 1 punkt powinno
być
| | 1 | |
k=3 |
| proszę podać jeśli Państwo wiecie na podstawie jakich źródeł należy się kierować |
| | 2 | |
przy zapisie skali, ułamkiem zwykłym a nie dziesiętnym.
Nauczyciel mi tego nie uznał.
Dziękuję za wszelkie wskazówki
30 mar 21:58
5-latek : Wedlug mnie nie ma takich zrodel
taki a nie inny zapis powinien być dokładnie określony w treści zadania .
30 mar 22:03
PW: Równie dobrze można zapisać
wszystkie wersje są poprawne i nie wolno odejmować punktów za formę zapisu liczby (chyba że w
poleceniu było wyraźnie sformułowane jakiego zapisu użyć).
30 mar 22:04
olax: Nie, w poleceniu nie było nic. Pytanie było krótkie podaj skalę podobieństwa tych czworokątów i
tyle

Dziękuję Państwu za odpowiedzi, w sumie i tak jak zwykle wychodzi, że nauczyciel ma rację
30 mar 22:06
PW: Podaj mu link do tej strony.
30 mar 22:18
piotr: wredny belfer
30 mar 22:20
olax: 
jej. Na marginesie niestety NIE WOLNO pani zwrócić uwagi WIE WSZYSTKO NAJLEPIEJ
/ostatnia mowa−"wystarczająco długo pracuję w tej szkole, aby coś mogli mi zrobić "
30 mar 22:21
5-latek : Jak zwykle
30 mar 22:21
PW: Pas.
30 mar 22:22
olax: Ale przez to odchodzi mi chęć do nauki i mam ochotę ol...ć to wszystko
30 mar 22:24