matematykaszkolna.pl
dziwne pytanie olax: Witam Państwa Mam bardzo dziwne pytanie: Proszę aby wypowiedziały się osoby znające bardzo dobrze matematykę, miło będzie jeśli to będzie ktoś kto zajmuje się nią zawodowo. Proszę mi napisać który zapis jest prawidłowy chodzi o zadanie na poziomie gimnazjum dotyczące skali i podobieństwa. Zadanie dotyczyło wyliczenia skali w jakiej są podobne czworokąty (treść nie jest tu istotna, gdyż zostały proporcje ułożone prawidłowo, wyliczenia poprawne i na końcu wynik został zapisany: k=3,5 zadanie jest za 3 punkty jednak za zapis skali " k=3,5 " został odjęty 1 punkt powinno być
 1 
k=3

proszę podać jeśli Państwo wiecie na podstawie jakich źródeł należy się kierować
 2 
przy zapisie skali, ułamkiem zwykłym a nie dziesiętnym. Nauczyciel mi tego nie uznał. Dziękuję za wszelkie wskazówki
30 mar 21:58
5-latek : Wedlug mnie nie ma takich zrodel taki a nie inny zapis powinien być dokładnie określony w treści zadania .
30 mar 22:03
PW: Równie dobrze można zapisać
 7 
k =

,
 2 
wszystkie wersje są poprawne i nie wolno odejmować punktów za formę zapisu liczby (chyba że w poleceniu było wyraźnie sformułowane jakiego zapisu użyć).
30 mar 22:04
olax: Nie, w poleceniu nie było nic. Pytanie było krótkie podaj skalę podobieństwa tych czworokątów i tyleemotka Dziękuję Państwu za odpowiedzi, w sumie i tak jak zwykle wychodzi, że nauczyciel ma racjęemotka
30 mar 22:06
PW: Podaj mu link do tej strony.
30 mar 22:18
piotr: wredny belfer
30 mar 22:20
olax: emotka jej. Na marginesie niestety NIE WOLNO pani zwrócić uwagi WIE WSZYSTKO NAJLEPIEJ /ostatnia mowa−"wystarczająco długo pracuję w tej szkole, aby coś mogli mi zrobić " emotka
30 mar 22:21
5-latek : Jak zwykle
30 mar 22:21
PW: Pas.
30 mar 22:22
olax: Ale przez to odchodzi mi chęć do nauki i mam ochotę ol...ć to wszystko emotka
30 mar 22:24