...
Edyta:

Ośmiocyfrowe numery telefonów w pewnym mieście są tworzone z cyfr: 0,1,2,3,4,5,6,7,8,9 przy
czym numery nie mogą zaczynać się od cyfry 9. Ile najwięcej takich numerów telefonicznych
można utworzyć?
zrobiłam tak i nie wiem co dalej
30 mar 21:50
jadziaa: bardzo dobrze, teraz wystarczy tylko wymnożyc, czyli
8 * 107=...
31 mar 00:03
olekturbo: Czy aby na pewno 8?
31 mar 00:19
Edyta: Jeszcze odpowiedzi do tego zadania
A. 97
B. 108 − 107
C. 108−107
D.810−710
31 mar 19:01
kochanus_niepospolitus:
odpowiedź B i C jest identyczna
31 mar 19:03
Edyta: A. 97
B. 108 * 107
C. 108−107
D. 8 do potęgi dziesiątej − 7do potęgi dziesiątej
31 mar 19:06
kochanus_niepospolitus:
10
8 − 10
7 = 10*10
7 − 10
7 = 10
7*(10 − 1) = 9*10
7
a dlaczego taka odpowiedź a nie 8*10
7 
Bo przecież numery telefonów MOGĄ zaczynać się od 0

Numer 8 cyfrowy to nie to samo co liczba 8 cyfrowa
31 mar 19:08
Edyta: czyli 97 jest poprawne
31 mar 19:45
kochanus_niepospolitus:
żadne 97 tylko 9*107
31 mar 19:46
olekturbo: jak to 97
31 mar 19:46
Edyta: a już ...ok
31 mar 19:48