nuka: Spróbuję Ci pomóc, tylo ,że nie pisze w takim programie jak Ty może domyślisz się
co do potęg a wiec najpierw podziel obydwie strony nierównosci przez ten ułamek
po lewej (czyli prawą pomnożysz przez jego odwrotność bez zmiany zwrotu
nierównosci bo ten ułamek ma wartość dodatnią

) kumasz

dodatkowo policz ,że
32 = 2(do 5 pot) czyli 32 (do 5 ) i jeszcze (do 2) = 2 (do 10 pot) kumasz?/
wiec wstawiając za 32 otrzymasz
10 21 16 5 10 11 5 11
( 2 - 2 ) ( 2 + 2 ) 2 ( 1 - 2 ) 2 ( 2 + 1)
X> ------------------------------------- X> --------------------------------
32 10 10 22
( 2 - 2 ) 2 ( 2 - 1 )
skracasz 2 (do 10)
5 11 11
- 2 ( 2 - 1)( 2 + 1 )
X > ----------------------------------
22
( 2 - 1 )
w liczniku iloczyn obydwunawiasó ze wzoru na róznice kwadratw
2 2
(a - b) (a +b) = a + b
11 2 22
i właśnie ( 2 ) = 2
więc 5 22
- 2 ( 2 - 1 )
X> -----------------------
22
( 2 - 1 )
po skróceniu otrzymasz wynik
5
X > - 2
więc odp X > - 32