Dany jest ostrosłup prawidłowy trójkątny. Krawędź podstawy ma a, a kąt łączący krawędź ściany
bocznej z krawędzią podstawy wynosi alfa. Oblicz objętość
Wywnioskowałam, że wysokość spada na wysokość tego równobocznego w podstawie i dzieli ją na 2/3
i 1/3. Ta ściana jest dizelona na dwa trójkąty prostokątne przez wysokość i ma kąty (prosty,
alfa, 90−alfa)
W podstawie można wyliczyć wysokość podstawy z trójkąta 30 60 90. Co dalej?
nie mam pomysłu na to.
Tylko naprowadzi
Mamy
x = 0,5 a
| hb | |
= tg α ⇒ hb = 0,5 a*tg α | |
| 0, 5 a |
| √3 | ||
hp = a | ||
| 2 |
| 1 | 1 | |||
y = | hp = | a √3 | ||
| 3 | 6 |
| 1 | ||
h2 = 0,25 a2 tg2 α − | a2 | |
| 12 |
| 1 | 1 | a2√3 | ||||
V = | Pp*h = | * | *√0,25 tg2 α − 112*a | |||
| 3 | 3 | 4 |