Odległość środka okręgu opisanego od podstawy
OM#62;: Oblicz odległość środka okręgu opisanego na trójkącie równoramiennym o podstawie długości 6 i
ramionach długości 5 od podstawy
30 mar 21:48
Janek191:

r + x = 4 ⇒ r = 4 − x
Mamy
x
2 + 3
2 = r
2 ⇒ x
2 + 9 = ( 4 − x)
2
x
2 + 9 = 16 − 8 x + x
2
8 x = 7
=========
30 mar 22:03
Eta:
| | 4 | | 5 | |
h=4 sinα= |
| z tw, sinusów 2R= |
| ⇒ R=.... |
| | 5 | | sinα | |
i z tw. Pitagorasa x=
√R2−32=....
30 mar 22:04
Eta:
Wrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr
rrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr
rrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr
30 mar 22:05
30 mar 22:07
OM#62;:

Dziękuję !
30 mar 22:10
Mila:
Wcześniej warto zauważyć, że trójkąt jest ostrokątny.
30 mar 22:14