Na jakie długości dzieli bok o długości 4 w trójkącie egipskim dwusieczna kąta między bokami o
długości 3 i 5?
| 5 | 3 | ||
= | ⇔3x=5y | ||
| x | y |
| 3 | ||
y= | x | |
| 5 |
| 3 | ||
x+ | x=4 | |
| 5 |
| 8 | |
x=4 | |
| 5 |
| 5 | ||
x=4* | ||
| 8 |
| 5 | ||
x= | ||
| 2 |
| 3 | ||
y= | ||
| 2 |
| sin2α | 2sinαcosα | 2tgα | ||||
tg2α = | = | = | ||||
| cos2α | cos2α − sin2α | 1 − tg2α |
| 4 | ||
U nas tg2α = | , mamy więc: | |
| 3 |
| 4 | 2tgα | |||
(1) | = | . | ||
| 3 | 1 − tg2α |
| 4 | 2t | |||
= | , t > 0 | |||
| 3 | 1 − t2 |
| −3+5 | 1 | |||
Δ = 9 + 16 = 25, √Δ = 5. Dodatnim rozwiązaniem jest t = | = | . | ||
| 4 | 2 |
| 1 | ||
tgα = | , | |
| 2 |
| y | 1 | |||
= | ||||
| 3 | 2 |
| 3 | ||
y = | . | |
| 2 |
Dla mnie cenną rzeczą jest różnorodność.
ΔPBA− Δrównoramienny
ΔACE∼ΔPBE⇔
| x | y | ||
= | |||
| 5 | 3 |
Coś dorysować, coś zauważyć, tak jak robili
starożytni.