matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
analiza matematyczna
hope:
wyznacz równanie stycznej do wykresu f(x)=1/x
3
w punkcie (−1,−1)
30 mar 19:53
Janek191:
f(x) = x
−3
P = ( − 1, −1) f '(x) = − 3 x
−4
a = f '(−1) = − 3 y = − 3 x + b − 1 = −3*(−1) + b ⇒ b = − 4 Odp. y = − 3 x − 4 ================
30 mar 20:54