wyznacz przedzialy monotonicznosci oraz ekstrema funkcji f
Jasiek: Cześć , nie za bardzo rozumiem jak takie zadania rozwiązywać.Tyle zrobiłem ,
mogłby mnie ktoś dalej pokierować?
Treść zadania "wyznacz przedzialy monotonicznosci oraz ekstrema funkcji f"
| | 4 | | 2 | |
f(x)= |
| f'(x)= |
| |
| | x2−2x | | x−1 | |
| | 2 | |
f'(x)>0 <=> |
| >0 <=> 2x−2>0 <=> x>1 |
| | x−1 | |
| | 2 | |
f'(x)<0 <=> |
| <0 <=> 2x−2>0 <=> x<1 |
| | x−1 | |
| | 4 | |
teraz podstawiam pod f(x)= |
| zeby wyliczyc min i max(ekstrema) |
| | x2−2x | |
f(1)= −4 no i to jest max(tylko dlaczego nie min? moze zle wykres zrobilem?) (max nie ma bo
tylko 1 jest miejscem zerowym? )
| | 2 | |
no i teraz monotonicznosc narysowalem wykres funkcji homograficznej f'(x)= |
| |
| | x−1 | |
i jest malejaca w przedziale (− nieskonczonosc ; 1) i malejaca w przedziale (1 ;
nieskonczonosc)
a w odpowiedziach jest rosnaca w (−nieskonczonosc ; 0) i (0;1> , malejaca w <1;2) i w (2 ;
nieskonczonosc)
maksimum f(1)=−4
30 mar 19:39
PW: A jak Ty obliczyłeś pochodną?
30 mar 19:51
Jasiek: ze wzoru x2−2x ===> 2x−2 =====> 2(x−1) no i tam skrocilem z ta 4 na gorze
30 mar 19:56
olekturbo: Zapoznaj się z pochodnymi klikając w menu po lewej stronie
30 mar 19:56
Jasiek: ale ja wiem jak liczyc pochodne...
30 mar 19:57
olekturbo: to czemu zle policzyles?
30 mar 19:58
Jasiek: pochodna jest zle policzona
30 mar 19:58
PW: Pochodna licznika dzielona przez pochodną mianownika? Na pewno nie.
30 mar 19:58
30 mar 20:00
Jasiek: to jak to powinno wygladac :?
30 mar 20:00
Jasiek: i do tego co tam pisalem na gorze , jezeli uzyje tej dobrze wyliczonej pochodnej powinnien
wyjsc dobry wynik?
czy jeszcze jakies bledy sa?
30 mar 20:04