Oblicz
Matematyk?: Witam. Mam takie zadanko ktoś powie jak je zrobić? Wiedząc że α jest kątem takim ze cosα +
sinα =4/3 oblicz l cosα − sinα l
30 mar 18:55
PW: Podnieś do kwadratu (to co mamy dane i to co mamy policzyć).
30 mar 20:07
olekturbo: sina+cosa = 4/3
(sina+cosa)
2 = 16/9
sin
2a+2sinacosa+cos
2a = 16/9
1 + 2sinacosa = 16/9
2sinacosa = 7/9
sinacosa = 7/18
|cosa−sina| = x
(cosa−sina)
2 = x
2
cos
2a−sinacosa+sin
2a = x
2
1 − 7/18 = x
2
x
2 = 11/18
30 mar 20:10
olekturbo: Bląd

nie potrzebnie liczyłem sinacosa.
cos
2a−2sinacosa+sin
2a = x
2
1−2sinacosa = x
2
1 − 7/9 = x
2
x
2 = 2/9
30 mar 20:11
5-latek : Dobry wieczor
PW 
Pozdrawiam
olekturbo bo po co się rwiesz pierwszy do rozwiązania ?
30 mar 20:14
olekturbo: Matematyk?: Witam. Mam takie zadanko ktoś powie jak je zrobić?
To powiedziałem
30 mar 20:15
5-latek : Skoro PW napisał co ma zrobić to nalezalo poczekać az wykona polecenie
30 mar 20:21
Adziusia: Olekturbo masz jakieś zadanie?
30 mar 20:22
olekturbo: Jakie?
30 mar 20:28
olekturbo: Przepraszam 5−latek, ale jak zacząłem pisać posta to nie widziałem posta PW, a napisałem
drugiego z poprawką, żeby nie wprowadzać w błąd pierwszym
30 mar 20:29