matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Działania na pochodnych
Izydor:
Czy istnieje prosta o współczynniku kierunkowym równym a styczna do wykresu funkcji f? a) f(x) =
√
x
+ x, a=2
30 mar 18:24
irena_1:
f(x)=
√
x
+x
1
f'(x)=
+1
2
√
x
1
+1=2
2
√
x
1
=1
2
√
x
2
√
x
=1
1
√
x
=
2
1
x=
4
1
f'(
)=2
4
Istnieje
1
1
1
3
f(
)=
+
=
4
2
4
4
3
1
1
=2*
+
4
4
4
1
y=2x+
4
30 mar 18:36