drzewko
józio : Z urny zawierający 7 kul białych, 3 niebieskie i 5 czarnych wyjmujemy losowo jedną kulę, a
następnie zwracamy ją do urny i dokładamy do tej urny dwie kule w kolorze kuli
wylosowanej.Ponownie wybieramy losowo jedną kulę. Sporządź drzewko i przestaw
prawdopodobieństwo wylosowania za drugim razem kuli czarnej.
30 mar 17:56
Mila:
| | 7 | | 5 | | 3 | | 5 | | 5 | | 7 | |
P(C)= |
| * |
| + |
| * |
| + |
| * |
| = |
| | 15 | | 17 | | 15 | | 17 | | 15 | | 17 | |
| | 35+15+35 | | 85 | | 5 | | 1 | |
= |
| = |
| = |
| = |
| |
| | 15*17 | | 15*17 | | 15 | | 3 | |
30 mar 23:04