matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ciągi
xblue:
Ciąg jest określony wzorem a
n+1
+ a
n−1
= a
n
− a
n−2
+ 5 dla każdej liczby naturalnej n większej bądź równej 3. Wiadomo ponadto, że a
2
= 3, a
4
= −4 a
6
= 9. Wyraz a
3
jest równy a. −1 b. 0 c. 5 d. −2 Ktoś ? Coś ?
30 mar 17:50
irena_1:
n=4 a
5
+a
3
=a
4
−a
2
+5 a
5
+a
3
=−4−3+5 a
5
+a
3
=−2 n=5 a
6
+a
4
=a
5
−a
3
+5 9−4=a
5
−a
3
+5 a
5
−a
3
=0 a
5
=a
3
a
3
+a
3
=−2 2a
3
=−2 a
3
=−1 a.
30 mar 18:30
xblue:
Dziękuję bardzo za pomoc
30 mar 18:42