Trygonometria
Oopp: | | √3+1 | |
Rozwiąż równanie tg 2x +tg2 2x + tg3 2x + ... = |
| w zbiorze |
| | 2 | |
| | π | | π | | π | | π | |
(− |
| ,− |
| )+(− |
| , |
| ), gdzie po lewej stronie równania występuje szereg |
| | 2 | | 4 | | 4 | | 4 | |
geometryczny zbieżny.
30 mar 17:49
30 mar 18:04
piotr: | tg2x | | √3+1 | |
| = |
| ∧ |tg2x|<1 |
| 1−tg2x | | 2 | |
30 mar 18:09
30 mar 18:13
Oopp: Jak rozwiązać to równanie ?
30 mar 18:14
Przemysław: po lewej masz szereg geometryczny, gdzie q=tg2x
przepisz lewą stronę używając wzoru na sumę tego szeregu (jakieś warunki dla q, żeby był
zbieżny).
30 mar 18:22
piotr: a
1=tg2x, q=tg2x
Suma szeregu geometrycznego nieskończonego:
| | a1 | |
S= |
| ∧ |q|<1←warunek zbieżności szeregu geometrycznego |
| | 1−q | |
30 mar 18:35