matematykaszkolna.pl
Kacper ma 15 modeli samochodów, wśród których są 3 modele różnych fordów i 4 mod Piotr97: Kacper ma 15 modeli samochodów, wśród których są 3 modele różnych fordów i 4 modele różnych fiatów. Kacper ustawił losowo wszystkie modele w rzędach na trzech półkach , po 5 modeli na każdej półce. Jakie jest prawdopodobieństwo , że wszystkie modele fordów będą stały obok siebie na pierwszej półce , jeśli wiadomo , że wszystkie modele fiatów stoją na jednej półce obok siebie ? Proszę o pomoc, kompletnie nie wiem jak się do tego zabrać
30 mar 17:41
Piotr97: Czy naprawdę nikt nie jest w stanie pomóc?
30 mar 21:12
Piotr97:
30 mar 21:42
janekjanek: tak ja emotka
30 mar 21:53
PW: Ja też emotka pod warunkiem, że dowiem się: − Pozostałe modele samochodów też są rozróżnialne (każdy inny)?
30 mar 21:56
Mila: Są różne w mojej kolekcji.emotka
30 mar 22:15
Hazel: Wydaje mi się (a siedzę od jakiegoś czasu sama nad tym zadaniem), że Ω=15*14*13*12*11+10*9*8*7*6+5*4*3*2*1 z powodu tych całych półek. I wtedy by policzyć (od razu) A|B należałoby rozpisać osobno każdą półkę (na pierwszej 3 możliwości ustawienia fordów i dwóch innych samochodów (wymnożone), na drugiej i trzeciej łącznie 4 możliwości ustawienia fiatów i dwóch innych samochodów, plus do tego półki zapełnione wszystkie różnymi samochodami. ) Zastanawiam się tylko, czy taka droga po pierwsze "na piechotę" jest poprawna, a po drugie, czy dobrze rozumuję... Nie do końca tylko jestem pewna, jak należałoby później policzyć możliwości ustawienia fiatów... Ktoś ma lepszy pomysł?
30 mar 22:34
PW: Nie, |Ω| = 15! Zdarzeniami elementarnymi są dowolne permutacje 15 różnych elementów. Podział na półki nie powoduje innego modelu matematycznego, przez półkę nr 1 rozumiemy elementy stojące na miejscach o numerach od 1 do 5, przez półkę nr 2 − elementy stojące na miejscach o numerach od 6 do 10, a przez półkę nr 3 − elementy stojące na miejscach o numerach od 11 do 15. Równie dobrze można ustawić wszystkie samochody w jednym rzędzie i między niektóre wstawić przegródki wydzielające półki.
30 mar 22:46
Hazel: No dobrze, a co dalej? Znaczy się jeżeli chodzi o dalszy ciąg rozumowania z ustawianiem samochodów i dodawaniem? Nie możemy tego pomnożyć ze względu na kolejność półek... Możesz mi powiedzieć, jaki masz pomysł na dalszą część rozwiązania?
30 mar 22:48
PW: W treści zadania opisano dwa zdarzenia: A − "modele fordów stoją obok siebie na pierwszej półce" B − " modele fiatów stoją na jednej z pozostałych półek obok siebie". Mamy obliczyć P(A|B), a więc potrzebne będą: P(A∩B) i P(B). I tyle − trzymać się przyjętego modelu matematycznego i liczyć. To co piszesz: (na pierwszej 3 możliwości ustawienia fordów i dwóch innych samochodów (wymnożone) nie jest dobrym podejściem. Fordy obok siebie to 3! możliwości, można je na pierwszych 5 miejscach przesuwać na 3 sposoby, a pozostałe samochody na 12 miejscach ustawiać dowolnie.
30 mar 23:04