Trygonometria, obliczanie wartości funkcji trygonometrycznych kąta alfa
Amanda: Oblicz pozostałe wartości funkcji trygonometrycznych kąta α (α jest kątem ostrym):
a) sin α = 13
b) cos α = 35
c) tg α = 2,4
d) sin α = 513
e) cos α = 017
f) tg α = 3
30 mar 17:27
Jack:

albo jedynka trygonometryczna, albo rysunek trojkata...
ja zawsze robie trojkatem
rysujesz trojkat prostokatny, zaznaczaz kat alfa
i teraz
np. a) sin α = U{1}[3}
| | 2 | | 3 | | 1 | |
oznaczamy przez X krotnosci, bo |
| = |
| = |
| |
| | 6 | | 9 | | 3 | |
dlatego boki wcale nie musza byc 1 i 3, moga byc 2,6 albo 3,9 itd.
wiec
z pitagorasa
(3x)
2 − x
2 = b
2
b
2 = 8x
2
b = 2
√2x
i teraz po prostu odczytujesz
tg alfa = ..
ctg alfa = ...
30 mar 17:32
5-latek : a,b de) wykorzystaj jedynke trygonometryczna
Natomiast
c i f
30 mar 17:35
Jack: ja bym wszystkie z trojkata liczyl
30 mar 17:44
5-latek : Czesc
Jack
Eta tez liczy z trojkata
30 mar 17:56