231
bf: jak sie oblicza granice lewostronna i prawostronna np. lim x−>4
+ 1−xx−4
oraz oblicz granice limx−>1 (x
4−2x
3+4x
26x+3)/(x
3+2x
2−7x+4)
w drugim obliczylem pochodna a potem wyciagnalem przed nawias x
3 i x
2 z dolu i odp wyszla
mi 4/3 ale chyba nie jest dobra
30 mar 17:24
bf: :(
30 mar 17:52
bf: :
30 mar 21:00
Janek191:
x→ 4
+
Patrz też na wykres
30 mar 21:04
Janek191:
Popraw zapis 2 przykładu

+ 6 x czy − 6 x ?
30 mar 21:05
piotr: | | x4−2 x3+4 x2−6 x+3 | | x2+3 | | 4 | |
limx→1 |
| =limx→1 |
| = |
| |
| | x3+2 x2−7 x+4 | | x+4 | | 5 | |
30 mar 21:24
bf: no ale dlaczego tak jest w 2 przypadku co zrobiles...bo ja zawsze liczylem pochodna i zawsze
wychodzilo
30 mar 21:25
piotr: | | x4−2 x3+4 x2+6 x+3 | |
limx→1 |
| = |
| | x3+2 x2−7 x+4 | |
| | x4−2 x3+4 x2+6 x+3 | | 12/5 | |
limx→1 |
| = |
| =+∞ |
| | (x−1)2 (x+4) | | 0+ | |
30 mar 21:37
piotr: należy poskracać czynniki wspólne licznika i mianownika
30 mar 21:40
piotr: jak policzysz pochodne to będziesz miał:
| | 2 (2 x2−x+3) | | 2 (3−1+2 12) | | 4 | |
limx→1 |
| = |
| = |
| |
| | 3 x+7 | | 7+3 1 | | 5 | |
Reguła l'Hospitala musi zadziałać
30 mar 21:48
bf: no chyba zle ci wyszlo
30 mar 21:54
piotr: co jest źle?
30 mar 21:58
bf: wszystko jak obliczyles pochodna z czego ? gdzie ona jest napisaana?
30 mar 22:07
piotr: po policzeniu pochodnych również skróciłem przez (x−1)
ale jak policzyć drugie pochodne:
| | 2 (3 x2−3 x+2) | | 4 | |
limx→1 |
| = |
| |
| | 3 x+2 | | 5 | |
30 mar 22:07
bf: nie nie nie ja to obliczylem z calej tej funkcji co jest na poczatku pochodna...a potem
wyciagnolem
przed nawias i wyszlo mi chyba 4/5 a odp.ma byc 4/3...a ty co zrobiles bo to jest cos nie tak
...a napiszesz
po kolei co zrobiels ?
30 mar 22:11
piotr: | | (x4−2 x3+4 x2−6 x+3)' | | 4 | |
limx→1 |
| = |
| |
| | (x3+2 x2−7 x+4)' | | 5 | |
30 mar 22:12
piotr: nie istnieje zasada mówiąca, że limx→af(x)=limx→af'(x)
30 mar 22:17
bf: pochodna w mianowinku jest 3x2+4x−7 a wiec jak podstawisz 1 to wychodz 0 nie da sie dzieliic
przez 0 ...a wiec jak chcsz to zrobic
30 mar 22:19
piotr: liczysz drugie pochodne, albo skracasz, patrz wyżej
30 mar 22:22
pies: spoczko nic nie zrozumialem janku
31 mar 18:52
pies: dziekuje piotrze za odp.ale janku

−3/0 nie zmierza do 0 ?
31 mar 18:59
pies: janku
31 mar 21:29
Janek191:
Nie, Patrz na wykres.
31 mar 21:30
pies:
31 mar 23:22