workout
PrzyszlyMakler: | sinx − cosx | |
| = 5, więc tgx =? |
| cosx | |
Dodam, że to zadanie z podstawy, więc proszę bez używania wzorów na różnicę kątów.
30 mar 17:08
PrzyszlyMakler: up
30 mar 17:15
Jack: | sinx − cosx | | sinx | | cosx | |
| = |
| − |
| = tgx − 1 |
| cosx | | cosx | | cosx | |
zatem... ?
30 mar 17:22
PrzyszlyMakler: Hmmm.. Problematisch. Serio. tgx=1? Tak?
30 mar 17:24
5-latek : Serio?
30 mar 17:27
Jack: yyy?
sam napisales, ze
ja napisalem co to jest lewa strona...
wiec
tgx − 1 = 5
tgx = 6
...
30 mar 17:27
Jack: dokladnie 5−latku
30 mar 17:27
PrzyszlyMakler: Oesu.. easy

Dzięki.
30 mar 17:28
PrzyszlyMakler: Też z podstawy.. nie wiem co się ze mną dzieje, pomożecie?
sinx = 3cosx
Oblicz sin i cos.
30 mar 17:35
PrzyszlyMakler: 
Pomozcie!
30 mar 17:40
Jack:
z jedynki trygonometrycznej (chyba jest na podstawie...bo jest wszedzie)
sin2x+ cos2x = 1
skoro sinx = 3cosx
(3cosx)2 + cos2x = 1
dalej dasz rade
30 mar 17:41
PrzyszlyMakler: Ech, załamać się można.. dziękuję.
30 mar 17:47