trygonometria równania
quaad: | | 1 | |
np. jest równanie cos x= |
| |
| | 2 | |
| | π | | π | | 3π | |
no i rozwiązaniem jest |
| +kπ ... ale można też to zapisać − |
| +kπ, − |
| +kπ, |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
na jakiej podstawie się wybiera tą "pierwszą" liczbę?
30 mar 16:40
Jack: cos x = 1/2
dla
| | π | |
x = |
| a nie π/2, oraz +2kπ a nie kπ |
| | 3 | |
mozesz wziac oczywiscie
w trygonometrii mozesz wziac kazdy, Ty wybierasz jaki chcesz. Dlatego niektorzy nauczyciele z
matmy mowia ze nie lubia tego dzialu, bo kazdy moze wziac inne rozwiazanie a i tak bedzie sie
zgadzalo... To oni musza sprawdzac a nie Ty, wiec bierzesz dowolny.
30 mar 16:43
Jack: | | 1 | |
oczywiscie cos x = |
| dla |
| | 2 | |
| | π | | π | |
x = |
| + 2kπ lub x = − |
| +2kπ |
| | 3 | | 3 | |
obydwa musisz zapisac, teraz jakie wezmiesz to twoja sprawa, podstawmy za k =1
wtedy
| | 7 | | 5 | |
x = |
| π + 2kπ lub x = |
| π + 2kπ |
| | 3 | | 3 | |
jesli za k podstawisz cos innego, to wynik bedzie inny
30 mar 16:46
quaad: sorry, miało być cos x = 0, nie wiem skąd mi się 1/2 wzięła
30 mar 16:48
quaad: dzięki
30 mar 16:49