Kilka zadań
Mania: Bardzo proszę o pomoc w kilku zadaniach:
Zad1.
Funkcja f jest określona wzorem f(x)=x
3 − 8, a funkcja g wzorem g(x) = 2x−x
2. Wykaż, że
styczne poprowadzone do wykresów tych funkcji w punkcie wspólnym tych wykresów nie są
prostopadłe.
Zad2.
| | 3 | |
Rozwiąż równanie 1−sin2x = 2sin2x − tgx o niewiadomej ze zbioru <π;2π>\{ |
| π}. |
| | 2 | |
Zad3.
W kąt ostry o mierze α wpisane zostały dwa koła zewnętrznie styczne o promieniach długości r
1
oraz r
2 takich, że r
2>r
1. Wykaż, że stosunek pól tych kół nie zależy od długości promieni,
zależy natomiast od α.
Zad4.
Dany jest ostrosłup prawidłowy czworokątny, w którym odległość środka wysokości od krawędzi
bocznej jest równa x, a odległość tego środka od ściany bocznej jest równa y. Wyznacz objętość
tego ostrosłupa.
Z góry dziękuję za wszelką pomoc.