Przestawianie książek
oli94: Na półce stoi n książek w porządku alfabetycznym według nazwisk autorów. Na ile
sposobów można poprzestawiać książki tak aby żadna nie stała na swoim pierwotnym miejscu?
30 mar 15:10
Pawel12: Kurde niby lubię kombinatorykę, ale to jest serio trudne. Nikt nie ma pomysłu na rozwiązanie?
30 mar 16:09
g: Szukaną liczbę oznaczam X(n). Jest ono równe n! minus wszystkie te przypadki, że 1 lub 2,
lub 3, ... lub n książek stoi na swoim miejscu. Wiadomo, że dokładnie n−1 nie może stać na
swoim miejscu.
| | | | | | | |
X(n) = x! − | X(n−1) − | X(n−2) −...− | X(2) − 1 |
| | | | |
| | | | | | | |
X(n−1) = (x−1)! − | X(n−2) − | X(n−3) −...− | X(2) − 1 |
| | | | |
[......]
X(2) = 1
Teraz trzeba posumować od końca.
30 mar 16:12
PW: Haslo: nieporządki
30 mar 20:24
Jerzy:
Albo: !n
30 mar 20:28