Oblicz granicę funkcji
M: Proszę o sprawdzenie zadania
| | x2−3x+2 | | 1−3+2 | | 0 | |
limx−>1 |
| =limx−>1 |
| =[ |
| ] |
| | x2−2x+1 | | 1−2+1 | | 0 | |
x
2−3x+2
Δ=9−4*1*2
Δ=1
x
1=1
x
2=2
x
2−2x+1
Δ=4−4*1*1
Δ=0
x
0=1
| | (x−1)*(x−2) | | x−2 | | 1−2 | | −1 | |
limx−>1 |
| =limx−>1 |
| = |
| = |
| |
| | (x−1)2 | | x−1 | | 1−1 | | 0 | |
Chyba wkradł się jakiś błąd, ale nie wiem gdzie
30 mar 14:31
M: | | (x−1)*(x−2) | | x−2 | | 1−2 | | −1 | |
limx−>1 |
| =limx−>1 |
| = |
| = |
| |
| | (x−1)2 | | x−1 | | 1−1 | | 0 | |
| | x−2 | | −1 | |
limx−>1−=limx−>1− |
| = |
| =+∞ |
| | x−1 | | 0− | |
| | x−2 | | −1 | |
limx−>1+=limx−>1+ |
| = |
| =−∞ |
| | x−1 | | 0+ | |
| | x2−3x+2 | |
limx−>1 |
| =Nie istnieje |
| | x2−2x+1 | |
30 mar 15:19
M: Czy teraz jest dobrze rozwiązane?
30 mar 15:59
M: Czy granica tej funkcji nie istnieje?
30 mar 16:41
M: Jak myślicie?
30 mar 16:59
M: Ktoś może sprawdzić?
30 mar 17:37
M: Chyba nikt nie pomoże
30 mar 17:58
piotr: Istnieją tylko granice jednostronne.
30 mar 18:05
M: Dziękuję
30 mar 18:15
Metis: Granice jednostronne są różne więc granica obustronna nie istnieje.
30 mar 18:25