Granica
dipsi: Granica
x−>
∞
Proszę o pomoc i wytlumaczenie
30 mar 13:04
Janek191:
| | x2 | | 1 | |
f(x) = |
| = |
| |
| | x2 + 2 x + 1 | | 1 + 2x + 1x2 | |
więc
| | 1 | |
lim f(x) = |
| = 1 |
| | 1 + 0 + 0 | |
x→
∞
30 mar 13:07
Jerzy:
lim = 1
wymnóż mianownik i podziel l i m przez x2
30 mar 13:09
dipsi: A jeśli będę miała np do 100 potęgi?
30 mar 13:12
Benny: Jeśli stopień licznika jest taki sam jak stopień mianownika to granicą będzie iloraz
współczynników przy najwyższej potędze.
30 mar 13:16
dipsi: Dzięki
30 mar 13:19
dipsi: | | x4+1 | |
Jeszcze jedno pytanie a lim |
| |
| | (x+1)4+1 | |
30 mar 13:20
dipsi: Te jedynki cos powoduja?
30 mar 13:20
Jerzy:
Nic
30 mar 13:22