stereometria
Magda: POMOCY
Pole podstawy ostrosłupa prawidłowego czworokątnego jest równe 18 cm2, a jego krawędź boczna
ma długość 10 cm. Ostrosłup przecięto płaszczyzną równoległą do płaszczyzny podstawy. Punkty,
w których płaszczyzna przecięła krawędzie boczne ostrosłupa, są wierzchołkami kwadratu o polu
4cm2. Oblicz objętości brył, na które płaszczyzna ta podzieliła ten ostrosłup.
Proszę o objaśnienie
30 mar 13:04
Janek191:
a
2 = 18 = 9*2
a = 3
√2
a
12 = 4 ⇒ a
1 = 2
x = a
√2 = 6
więc
h
2 + 3
2 = 10
2
h
2 = 100 − 9 = 91
h =
√91
| | 1 | |
V = |
| *18*√91 = 6√91 [ cm3] |
| | 3 | |
oraz
| h1 | | 2 | | √182 | |
| = |
| ⇒ h1 = |
| |
| √91 | | 3√2 | | 3 | |
zatem
| | 1 | | √182 | | 4 | |
V1 = |
| *4 * |
| = |
| √182 |
| | 3 | | 3 | | 9 | |
| | 4 | | 4 | |
Odp. 6 √91 − |
| √182 i |
| √182 |
| | 9 | | 9 | |
===========================================
30 mar 13:30
Janek191:
30 mar 13:36