Równanie problem
wiciorny: 3·(1+2+4+8+...+ 2n−1) = 3* (2n−1)
Powiedzcie mi proszę dlaczego to jest równe? nie rozumiem za bardzo jak tego dowieść rozpisując
np ...
30 mar 12:46
Eta:
W nawiasie masz sumę ciągu geometrycznego : a
1=1 , q=2
| | 2n−1 | |
1+2+4+...+2n−1 = 1* |
| = 2n−1 |
| | 2−1 | |
zatem W=..... = 3*(2
n−1)
30 mar 12:55
===:
3(20+21+22+23+...+2n−1 to ciąg geometryczny w którym a1=1 q=2
Do ustalenia masz ilowyrazowy
30 mar 12:57
Janek191:
1 + 2 + 4 +8 + ... + 2
n −1 = 2
n − 1
Po lewej stronie − ciąg geometryczny
a
1 = 1 q = 2
więc
| | 1 − 2n | |
L = 1* |
| = 2n − 1 = P |
| | 1 − 2 | |
30 mar 12:57
Eta:
Hej "chłopy"

..... gary po świętach pomyte?
30 mar 13:00