Problematyczna Moc Omegi
Kolak: Witam, posiadam pewien dylemat: Podam przykładowe zadanie by łatwiej zobrazować problem" Ze
zbioru cyfr Z={0,1,2,3,4,5,6,7,8,9} losujemy 3 razy po jednej cyfrze bez zwracania i układamy
w kolejności losowania w liczbę 3−cyfrową. Oblicz prawdopodobieństwo, że w ten sposób ułożymy
liczbę mniejszą od 555"
Zadanie z gatunku prostych, ale problem polega na tym jak postrzegać Ω. Liczba 0 jest tu
głównym problematorem. Czy w liczeniu mocy omega uwzględniamy że 0 może być pierwszą cyfrą
ciągu, czy nie? Wiem że licząc ilość liczb 3−cyfrowych utworzonych z ze zbioru Z, tego nie
uwzględniam i wychodzi że jest 9*9*8=648 takich liczb. Jednakże co się stanie jeżeli pierwszą
liczbą którą wylosujemy będzie 0? Mamy uznać całe losowanie za nieważne, bo nie utworzymy
liczby 3−cyfrowej?
Osobiście uważam że powinniśmy uwzględnić że 0 może być pierwszą liczbą ciągu, więc moc omegi
będzie równa 10*9*8=720 i w całym prawdopodobieństwie, które liczymy będzie zawarte samo
prawdopodobieństwo utworzenia liczby 3−cyfrowej. Co o tym sądzicie? Jak to rozumieć?
30 mar 12:17
Janek191:
I Ω I = 9*9*8
30 mar 12:29
Jerzy:
|Ω| = 10*9*8
30 mar 12:29
===:
... "biorę stronę"
Janka191
30 mar 12:34
===:
jeśli liczba 0*100+5*10+2*1 czyli 52 jest liczbą 3−cyfrową ... to dlaczego nie 6−cyfrową

0*100000+0*10000+0*1000+0*100+5*10+2*1
30 mar 12:38
Janek191:
30 mar 12:40
Jerzy:
0XX .... to także jedno ze zdarzeń elementarnych
30 mar 12:40
Kolak: Janek191. No dobra, a co jeżeli wylosowałeś jako pierwszą liczbę 0? Musisz przecież to jakoś
uwzględnić.
30 mar 12:54
wmboczek: powinni przeformułować zadanie, tak jak jest to 10*9*8
30 mar 14:18